dla pacjentów i lekarzy
Utrata masy ciała w chorobie nowotworowej - niekorzystny czynnik rokowniczy
20.06.2023
Zapotrzebowanie na substancje odżywcze (zapotrzebowanie białkowo-kaloryczne) w chorobie nowotworowej wzrasta o ponad połowę w stosunku do zapoytrzebowania osób zdrowych (stosunek zapotrzebowania 1:1,6). Choroba nowotworowa zazwyczaj powoduje utratę masy pacjenta (33%-72% ogółu chorych). Spadek masy jest spowodowany wieloma czynnikami jednakże najważniejszym jest niedożywienie podczas terapii.
Jednym z najcięższych skutków niedożywienia jest kacheksja nowotworowa (kakos-zły i hexis-kondycja) zwana inaczej zespołem anorektyczko-kachektycznym (cancer anorexia-cachexia syndrome – CACS), czyli zespołem wyniszczenia nowotworowego. Charakteryzuje się brakiem łaknienia (jadłowstręt), który powoduje spadek wagi i zmniejszoną odporność organizmu. Istnieje również metaboliczna odmiana tego zespołu. Występują takie same objawy, jednakże są spowodowane produktami metabolizmu nowotworu i organizmu np. wzmożona lipoliza, wytwarzanie białek tak zwanej fazy ostrej.
Utrata masy ciała podczas choroby skutkuje zmniejszeniem efektywności terapii nowotworowej. Zmniejsza się odpowiedź na chemioterapię i radioterapię oraz zwiększa ilość skutków ubocznych. Zdrowe komórki organizmu, na które również działa terapia przeciwnowotworowa mają mniejsze szanse przetrwania, co zwiększa liczbę i nasilenie działań niepożądanych.
Wyniszczony organizm w inny sposób reaguje również na inne leki stosowane w trakcie leczenia. Zmienia się odpowiedź na leki przeciwbólowe oraz zwiększa ich działanie uboczne. Działanie innych wcześniej stosowanych przez pacjenta leków jak leki stosowane w leczeniu cukrzycy czy leków zmniejszających krzepliwość krwi staje się nieprzewidywalne i może stać się niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Podsumowując. Skutki utraty masy ciała są bardzo poważne, których nie wolno ignorować. Choremu na nowotwór człowiekowi zagraża nie tylko depresja, ale również nieodwracalne zmiany metaboliczno-hormonalne, których w przyszłości nie będzie można odwrócić. Jedynym sposobem na zapobieganie niedożywieniu pacjentów onkologicznych jest bogata w składniki odżywcze dieta. Duża ilość owoców, warzyw, produktów o dużej zawartości białek, węglowodanów i tłuszczy zapewni dostateczną ilość energii dla organizmu podczas terapii onkologicznej.
Zaleca się podawanie preparatów wysokobiałkowych (np. Nutridrink Protein). Występują one w postaci płynnej, jak również proszku, który można dodawać do potraw (Protifar), lub w formie zupy (Nutridrink Soup). Wszystkie produkty występują w kilku wariantach smakowych co pozwala dostosować je do gustu chorego.
Literatura:
- Heiskanen T, Mätzke S, Haakana S, Gergov M, Vuori E, Kalso E. Transdermal fentanyl in cachectic cancer patients. Pain. 2009 Jul;144(1-2):218-22. Epub 2009 May 12
- Tayek JA. A review of cancer cachexia and abnormal glucose metabolism in humans with cancer. J Am Coll Nutr. 1992 Aug;11(4):445-56
- Tincani E, Mazzali F, Morini L.Hypoalbuminemia as a risk factor for over-anticoagulation. Am J Med. 2002 Feb 15;112(3):247-8
- Inui A.Cancer anorexia-cachexia syndrome: are neuropeptides the key? Cancer Res. 1999 Sep 15;59(18):4493-501
- Kemik O, Sumer A, Kemik AS, Hasirci I, Purisa S, Dulger AC, Demiriz B, Tuzun S. The relationship among acute-phase response proteins, cytokines and hormones in cachectic patients with colon cancer. World J Surg Oncol. 2010 Sep 28;8:85